Mina bästa plugga-hemma tips

Nu är hösten verkligen här på riktigt och jag har om bara några dagar läst klart min första kurs på termin tre på universitet. Och sedan i mars är all undervisning på distans... Jag hade förhoppningar om att få komma tillbaka och vara i skolan under hösten, inte för att de var stora men dem fanns. Tyvärr blev det inte så då hela denna första kursen har varit distansundervisning och hela nästa kurs, förutom den muntliga tentamen, också kommer vara på distans. Tyvärr, tror jag att chansen är stor att jag inte kommer få vara i skolan alls denna höst utan att 99% av undersvisningen kommer ske på distans.


Jag vet dock att det är olika från universitet till universitet och att alla har kunnat välja lite själva hur de ska göra. Lucas till exempel som har börjat sin första termin på Lunds Universtet har ungefär 50/50 när det kommer till plats- och distansundervisning. Samtidigt så förstår jag verkligen att de som läser sin första termin prioriteras eftersom det på många sätt är ganska annorlunda jämfört med vad man har gjort tidigare.

Jag tänkte i alla fall i detta inlägg dela med mig av mina bästa plugga hemma/på distans tips. Om ni har några bra tips kommentera gärna så kanske vi kan fylla på listan.

1. Gå upp och gör dig iordning.
För mig gör det verkligen så stor skillnad om jag går upp och gör mig iordning eller inte. Hade jag varit på plats i skolan hade jag sminkat mig och fixat håret i stort sätt varje dag. Just det gör jag inte, men jag byter i alla fall om till vanliga kläder istället för att sitta i mjukiskläder eller pyjamas hela dagen. Det får mig att skärpa till mig en aning.

2. Fixa ett skrivbord. Om du har plats och möjlighet så försök då att fixa ett skrivbord som är bara ditt där du sitter och pluggar och som inte är till för något annat än just pluggandet. På så sätt har du en bra plats att sitta på och när du väl är klar för dagen kan du enkelt putta in stolen och inte använda den platsen mer. Nedan har ni bilder på mitt skrivbord, med böcker, kalender, vatten, hårsnodd och en bra lampa. Samt en riktgit bra stol så att man kan sitta flera timmar utan att bli trött.

3. Gör en lista. För mig fungerar det mycket bättre om jag tydligt vet vad det är jag behöver göra under dagen. Sällan har jag så pass mycket att göra så att jag fyller fem heldagar med plugg och brukar därför försöka planera upp mina dagar någorlunda. Har du föreläsning mellan en viss tid, skriv upp det. Ska du läsa 50 sidor, skriv upp det också!

4. Ta pauser. Att ta pauser och släppa allt, kanske ta lite friskluft och bara tänka på något annat en liten stund underlättar mycket för mig då det sedan är enklare att hålla motivationen den stunden som jag väl pluggar.

5. Unna dig något under dagens slut.
Om det så är en kopp kaffe i solen utan skärmar, en promenad eller en bit choklad har ingen större betydelse. Men att få en liten stund att reflektera och koppla av, samtidigt som man unnar sig något brukar i alla fall jag kunna känna mig ganska stolt över det jag har presterat under dagen. Dessutom hjälper det mig att inte gå och småäta lika mycket under dagen. Efter Novas konfrimation i lördags fick vi med oss lite kakor som vi bland annat har unnat oss denna veckan.

Gillar

Kommentarer