Min Bok - Livet Genom En Kameralins

Livet genom en kameralins

”Life is like a camera… Focus on what´s important,capture the good times, develop from the negatives and if things don´t workout, take another shot.”

När jag var liten, var jag ganska kameraskygg. Jagville aldrig vara med på bild och varenda gång det kom fram en kamera så vändejag bort huvudet. Det är så långt ifrån det går att komma mig själv idag. Idagälskar jag att stå framför och bakom en kamera.

Jag har alltid varit intresserad av att fotografera.Jag vet att jag sprang runt med min telefon och fotade allt möjligt. Sedansprang runt med min lilla rosa kamera men jag drömde om att få en riktigkamera. En stor svart kamera med objektiv och allt det där. Jag tjatade väldigtmycket på mamma och pappa om att jag ville ha en kamera men de tyckte att detvar för mycket pengar och att jag var för liten för det. Jag försökte även ettantal gånger att spara ihop till en kamera själv men det gick inte särskilt braförrän vid min femtonde födelsedag. Då tog jag mina födelsedagspengar och liteav mina sparpengar och köpte en kamera. På väldigt kort tid har den blivit minbästa vän och en av de sakerna som jag spenderar mest tid med.

Idag både bloggar jag och gör videos till Youtube,vilket betyder att jag använder kameran väldigt mycket i vardagen. Jag fotar enmassa bilder och försöker att filma ganska mycket. Men det fungerar även somlite terapi för mig, när jag känner mig nere eller stressad över något så tarjag med mig kameran ut på en promenad i skogen och fotar alla små saker jag kanhitta. Ibland är jag ute i tio minuter medan jag andra gånger kan vara ute i enoch en halv timme. Det är skönt att bara släppa allt och fokusera på det manfotar. Fast allra roligast är det ju att bli fotad.

Att gå från att vara kameraskygg till att älska attbli fotograferad är ett väldigt stort steg. Och jag vet egentligen inte riktigtnär det hände för mig. Jag vet dock att jag var kameraskygg väldigt länge ochnär jag ville försöka att blogga på riktigt visste jag ju att det inte skullefunka. Så jag tror nästan att jag bestämde mig för att jag skulle trivasframför kameran, det skedde ju inte under en natt men jag började med små stegoch med tiden så försvann obehagskänslan och det kändes mycket roligare.

Första gången jag och Emma var ute och fotadetillsammans var en gång i somras, hon skulle ta outfitbilder på mig och sedanskulle vi fika på Gräddhyllan. Vi hade en supermysig dag men jag kommer ihågatt det var ganska stelt att stå där. Idag när vi fotar, vilket vi faktiskt hargjort några gånger känns det mycket mer naturligt och inte alls stelt. Emma vethur jag gillar bilderna och jag trivs helt enkelt mer framför kameran.

Jag vet också att jag tyckte det var lite pinsamt attfråga mamma eller pappa om de ville ta kort på mig. Jag tror egentligen inteatt de tänkte särskilt mycket på det, då de vet att jag bloggar och lägger uppbilder där. Egentligen så skulle jag vilja lägga upp bilder på mig själv varjedag, men samtidigt känns det lite elakt mot mamma och pappa om jag skulle hållapå att tjata på dem varenda dag att vi var tvungna att gå ut för att ta bilder.Men de protesterar faktiskt aldrig när jag frågar dem om hjälp.

Som jag nämnde tidigare så filmar jag även videos tillYoutube och det är minst lika roligt som att fotografera. Det blir liksom merpå riktigt när man ser det på video, det känns mer levande. Dock är det enlängre process men jag skulle säga att det är så värt det då jag tycker det ärriktigt roligt. Först måste man ju såklart börja med att filma, sedan skafilmen laddas över till datorn, väl på datorn är det dags att redigera videon,sedan ska den sparas på datorn och laddas upp på Youtube. Dessutom ska du helstfixa en snygg thumbnail (miniatyrbilden som visas innan du klickar dig in på envideo) och skriva en beskrivning till videon. Men det är så roligt så jagtycker lätt att det är värt alla timmar jag lägger ner på det. Allra roligastär det när man får positiv feedback både på internet och i skolan. Att folkuppskattar det jag gör och tycker att det är roligt att kolla på mina videos.

Nu hade jag tänkt att dela med mig av mina tre bästatips.

1.     Våga.Jag var lite rädd innan jag började och när jag hade börjat både med bloggenoch Youtube också. Jag var rädd för vad andra skulle tycka. Men jag har bloggati tio månader och filmat i nio och inte fått en ända elak kommentar eller hörtnågot elakt från andra. Visst det kommer alltid att finnas människor som kommervara avundsjuka på dig för att du vågar chansa och inte de. Men så kommer detalltid att vara, vad du än gör. Så vill du börja göra något, det kan vara vadsom helst. Strunta i vad andra tycker och visa dem att du vågar följa dinadrömmar.


2.     Dukommer behöva lägga ner mycket tid. Så är det, det är baraatt inse. Men så är det med vad du än gör. Vill du bli riktigt duktig på ensport så måste du lägga ner många timmar på att träna. Likadant är det om duvill bli riktigt duktig på att fotografera eller filma videos. Det tar tid ochvet du det redan från början så känns det enklare. Är det jobbigt, så sätt uppett schema där du bestämmer vilka dagar i veckan och hur många timmar du villlägga ner i veckan på att bli så bra som möjligt. Sen tror jag också att manhela tiden kan utvecklas, det finns alltid någon liten detalj som kan blibättre, men man måste samtidigt också kunna känna sig nöjd när man har gjortnågot bra.


3.     Vardig själv. Det finns redan så många andra där ute ivärlden, men det finns ingen som är precis som du, som har alla de där sakernasom du är sådär riktigt bra på. Om du bara är dig själv precis så som du är såkommer du att gå långt i livet vad du än gör. Om du vill dela med dig av dittliv på internet, om du vill bli sångerska eller bäst i någon sport. Så kommerdu att gå långt. Är du dig själv blir det i alla fall lite enklare. Visst detär kanske inte alltid jättelätt att vara sig själv när alla andra tycker att duska vara på ett speciellt sätt, men försök att stå emot och stå för det dutycker. Du kommer tjäna så mycket på det inför framtiden.


Ibland är det inte alltid jättelätt att vara sig självoch då brukar jag intala mig dessa tre sakerna. För jag vågade att starta medatt göra något som jag idag är det roligaste jag vet, så om jag vågar så vågardu också. Men kom ihåg, att ibland kan det behövas lite hjälp på traven så varinte rädd att be om hjälp.

Gillar

Kommentarer